Osmanlı Kehribarı Nedir ?

Osmanlı Kehribarı Nedir ?

Osmanlı kehribarı, 17.yüzyılda Osmanlı el sanatları ve tesbih ustalarının özel formüllerle elde ettikleri ve çeşitli süs eşyaları, tesbih, baston, çadır düğmesi ya da şemsiye sapı gibi antika özelliği bulunan ürünlerde sıklıkla kullandıkları yapay bir reçinedir. Ancak Osmanlı döneminden sonra üretilmemiştir ve elde edildiği malzemenin formülü günümüzde hala çözülememiştir.

Elde edildiği malzemenin özel olması ve asırlar öncesinden günümüze kadar ulaşması nedeniyle osmanlı kehribarı çok değerlidir. Bu malzemeler günümüzde ustalar tarafından tekrar işlenerek tesbih elde edilebilmektedir. Osmanlı kehribarı tesbihler son derece kıymetli ürünlerdir. Bu nedenle tesbih koleksiyonerleri tarafından tercih edilmektedir.

Osmanlı kehribarına, Osmanlı sıkma kehribar denmesinin nedeni  ikisinin içeriğinde de fenol-formal dehit olmasıdır. Ancak her ikisinde de fenol olması ikisinin birebir aynı olduğu anlamına gelmemektedir.

Gerçek Osmanlı Kehribar Nasıl Anlaşılır?

Değerli her eşyanın kısa sürede sahteleri üretildiği gibi piyasada osmanlı kehribarı adı altında birçok sahte tesbih satılmaktadır. Bu durumda da tesbih severler kime nasıl güveneceği konusunda tereddüt yaşamaktadır.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, Osmanlı kehribarı doğal bir malzeme olmadığı için gemoloji testleri ile orijinalliği anlaşılamamaktadır. Bu durumda yapılması gereken ise tesbihi hangi malzemeden elde edildiğinin, ustasının ve satıcının belli olmasıdır. Ayrıca satan tarafından da yazılı bir garanti sunulması gerekmektedir.

  günümüze kadar hiçbir ürünümüzde imitasyon, plastik ve sahte malzeme kullanılmadığı gibi yüzlerce koleksiyoner tarafından da markamız ve ürünleri sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı şekilde satışa sunduğumuz osmanlı kehribarı tesbihler de isim yapmış ustalar tarafından işlenmekte son derece kıymetli ürünlerdir.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

WhatsApp'tam iletişime geçin

whatsapp icon